V E R N A C U L A R   A R C H I T E C T U R E

M E L B O U R N E ,   A U S T R A L I A

FAT Design was commissioned to redevelop the lot from a single-storey dwelling to two double-storey townhouses.

The local council regulations depict that houses in the same street should have similar “Neighbourhood Character” in order to maintain a harmonious streetscape. FAT Design interpreted this requirement literally, with a twist. The “Neighbourhood character” of both sides of the street where the subject lot of land was studied carefully:

  1. the traditional gable roof with extended soffits typical of the houses along the street are modified to give a purer volumetric form;
  2. The setting back of 1/F to minimize the bulkiness of the two-storey houses along that street was interpreted as setting back to create an outdoor patio on G/F, with a protected screen wall perforated by vertical slots to allow daylight in while giving a layer of privacy.

This gives the building a purist form while maintaining the DNA of the “Neighbourhood Character”, to which the Council agreed and granted Planning Permission.